Да се похваля имам си силиконова форма за печене.Реших да я сефтосам набързо хе-хе.
Това е един много сочен и вкусен кекс.В къщи много се харесва,може би най-много от всички кексове,които съм правила до момента.За това избрах именно него.
(тук малко си поиграх с цветовете :] )
Не се виждат много елементите от формичката,но отвътре просто не се сдържах да не го украся след сиропирането.
* (при мен имаше малко изменения,тъй като нямах някой от продуктите,а не ми се тичаше до магазина,обаче компенсирах с шоколад и стърготини)
Иначе това е рецептата:
(чаена чашка от 250мл е моята)
За тестото:
5 яйца (аз го направих с 4;)
1 ч.ч захар
3/4 ч.ч олио
3 с.л вода
1 и 1/2 ч.ч брашно
1-2 ванилии
1 бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч брашно
За сиропа:
1 ч.ч захар
1 ч.ч вода
1 ч.ч вода
Всички продукти се смесват и разбъркват.Готовата смес се изсипва в тефлонова тава намазана с масло и поръсена с млени орехи.(Така е в оригиналната рецепта,аз понеже нямах орехи само намазах формичката с масло,пак се получи много добре.)Пече се в предварително загрята фурна на 170C за 60 минути.Тук си зависи от печката или за по-сигурно проверете с клечица.Винаги работи този тест :).
За сиропа кармелизираме захарта до леко пожълтяване.След това се сипва водата и се оставя да ври около 5 минутки.Залива се по съотношението топло/студено.Иначе казано топъл сладкиш,студен сироп и обратното.
Само да отбележа,че колкото повече престои,толкова по-сочен и вкусен става.Аз компенсирах липсата на орехи с настърган шоколад,кокосови стърготини и плодчета от черешово сладко.
Ами това е,надявам се ви хареса моето предложение. :)
Честита формичка! Страхотен кекс си направила! Взимам си парченце!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!Заповядай,почерпи се и с повечко ^^
ОтговорИзтриване