вторник, 25 септември 2012 г.

Сиропиран кекс.

Привет,привет!
Да се похваля имам си силиконова форма за печене.Реших да я сефтосам набързо хе-хе.
Това е един много сочен и вкусен кекс.В къщи много се харесва,може би най-много от всички кексове,които съм правила до момента.За това избрах именно него.

(тук малко си поиграх с цветовете :] )



Не се виждат много елементите от формичката,но отвътре просто не се сдържах да не го украся след сиропирането.
* (при мен имаше малко изменения,тъй като нямах някой от продуктите,а не ми се тичаше до магазина,обаче компенсирах с шоколад и стърготини)

Иначе това е рецептата:
(чаена чашка от 250мл е моята)

За тестото:
5 яйца (аз го направих с 4;)
1 ч.ч захар
3/4 ч.ч олио
3 с.л вода 
1 и 1/2 ч.ч брашно
1-2 ванилии
1 бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч брашно


За сиропа:
1 ч.ч захар
1 ч.ч вода

    Всички продукти се смесват и разбъркват.Готовата смес се изсипва в тефлонова тава намазана с масло и поръсена с млени орехи.(Така е в оригиналната рецепта,аз понеже нямах орехи само намазах формичката с масло,пак се получи много добре.)Пече се в предварително загрята фурна на 170C за 60 минути.Тук си зависи от печката или за по-сигурно проверете с клечица.Винаги работи този тест :).
  За сиропа кармелизираме захарта до леко пожълтяване.След това се сипва водата и се оставя да ври около 5 минутки.Залива се по съотношението топло/студено.Иначе казано топъл сладкиш,студен сироп и обратното.
  Само да отбележа,че колкото повече престои,толкова по-сочен и вкусен става.Аз компенсирах липсата на орехи с настърган шоколад,кокосови стърготини и плодчета от черешово сладко.

Ами това е,надявам се ви хареса моето предложение. :)





2 коментара:

  1. Честита формичка! Страхотен кекс си направила! Взимам си парченце!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти!Заповядай,почерпи се и с повечко ^^

    ОтговорИзтриване